Thinking Cities in the Networked Society: Οι άνθρωποι πίσω από τις πόλεις

July 16, 2013 Δημοσιεύτηκε από:

thinking-citiesGuest post της Άσπας Τσαμαδή

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου διοργανώθηκε από το TEDxAthens το un-conference Thinking Cities in the Networked Society. Ήταν μία εκδήλωση έξω από τα συνηθισμένα, που είχε στο επίκεντρο τις πόλεις και τους ανθρώπους της. Οι ομιλίες και τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν, μας έδειξαν πώς μέσα από δράσεις, ιδέες και εφαρμογές μπορούμε ως απλοί πολίτες να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και την ποιότητα ζωής μας.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, μίλησαν οι δύο keynote speakers που έρχονταν και οι δύο από το εξωτερικό.

Ξεκίνησε η Monika Byléhn, που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία στρατηγικής της Ericsson σε θέματα που αφορούν τη ζωή στις πόλεις στα πλαίσια μιας δικτυωμένης κοινωνίας. Μίλησε για τη ζωή στην πόλη σήμερα και σκιαγράφησε πώς πρόκειται να είναι στο μέλλον δίνοντας μία αισιόδοξη νότα: Η πόλη του μέλλοντος θα είναι ένα καλύτερο μέρος να δουλεύει και να ζει κανείς.

Τη σκυτάλη πήρε  η  Zuzana Stanová, που είναι διευθύντρια του γραφείου του δημάρχου της Bratislava. Με τη δημιουργία του γραφείου «Στρατηγικής και διαχείρισης έργων» κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια για διάφορα δημόσια έργα που συντέλεσαν στη βελτίωση της ζωής στην πόλη. «Να μην εξοικονομείτε απλά χρήματα» είπε, «προσπαθήστε να δημιουργείτε νέες πηγές εσόδων».

 Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους Έλληνες ομιλητές.

Εκπροσωπώντας τις Ψηφιακές γειτονιές είχα τη χαρά να ανέβω στη συνέχεια στη σκηνή και να μιλήσω για γειτονιές που δεν υπάρχουν πια και για γειτονιές της νέας εποχής, που δημιουργούνται και αναπτύσσονται στο internet. Μίλησα για την απόφασή μας να διοργανώσουμε το συνέδριο Ψηφιακές Γειτονιές, με σκοπό να φέρουμε κοντά την κοινότητα των γονέων bloggers αλλά και των γονέων που έχουν παρουσία στα social media και περιέγραψα όσα έγιναν την ημέρα της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το City of Errors που είναι μία διαδραστική πλατφόρμα για αυτούς που βρίσκουν, αντιμετωπίζουν και διορθώνουν τα λάθη στην πόλη τους. Μέσα από την εφαρμογή οι πολίτες οργανώνονται για να βελτιώσουν την πόλη.

Ακολούθησε το e-Asti, μία εφαρμογή για κινητά από το Δήμο της Γλυφάδας, που βοηθάει τους δημότες να αναφέρουν προβλήματα που βρίσκουν στο δήμο (π.χ. λακκούβες στο δρόμο). Μετατρέπει  έτσι τον πολίτη σε reporter.

Από το Δήμο της Γλυφάδας μεταφερθήκαμε στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης. Ο Κωστής Μοχιανάκης προϊστάμενος Πληροφορικής του Δήμου μίλησε για την έννοια των Έξυπνων Πόλεων και πώς μέσα από το Citybranding.gr μία ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρεται για το μέλλον της πόλης ανταλλάσει ιδέες και οργανώνεται καλύτερα.

Οι  επίκουροι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου ΑΘηνών Γιάννης Νικολάου & Μαρία Βακόλα παρουσίασαν το Job-Pairs το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει νέους ανθρώπους-αποφοίτους της ΑΣΟΕΕ να μεταβούν στην αγορά εργασίας φέρνοντας τους σε επαφή με στελέχη της αγοράς.

thinking-cities2Στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή τρεις φοιτητές από το παράρτημα IEEE του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στόχος του παραρτήματος είναι να δώσει στους φοιτητές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην περαιτέρω επαγγελματική τους εξέλιξη και η επιμόρφωσή τους γύρω από θέματα της επιστήμης τους.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μίλησε για το Γίνε Αγρότης μία ανοιχτή πλατφόρμα που φέρνει τον παραγωγό πλάι στον καταναλωτή και δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους της πόλης να φτιάξουν το δικό τους περιβόλι διαδικτυακά και να ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους στο σπίτι.

Ο Στέφανος Δουκίδης ξεκίνησε το Promote Greece ως φοιτητής στο Λονδίνο για να αναδείξει τις ομορφιές της χώρας μας. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας, το Promote Greece, προβάλλει  επιτυχημένους ανθρώπους που πάνε τη χώρα μπροστά.

Το Tutorpool είναι ένα Δίκτυο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης για την Παιδεία, που δημιουργήθηκε από πολίτες μέσω διαδικτύου. Εκπαιδευτικοί συγκροτούν από κοινού με μαθητές και γονείς ένα δίκτυο υποστήριξης, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να έχουν πρόσβαση στη γνώση.

Σκέψεις και συμπεράσματα μετά από την εκδήλωση:

  • Ο καθένας από εμάς, από τη θέση που βρίσκεται, μέσα από τη δουλειά του, μέσα από το σπίτι του, έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να αλλάξει πράγματα και να επηρεάσει τη ζωή άλλων.
  • Το internet βοηθάει ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα να έρθουν σε επαφή, να οργανωθούν και να αναλάβουν δράση.
  • Οι πόλεις δεν χρειάζεται πλέον να είναι απρόσωπες. Μέσω της τεχνολογικής και της ανθρώπινης δικτύωσης, η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που ζουν σε πόλεις μπορεί να αναβαθμιστεί.
  • Ακόμα κι αν δεν είσαι εκείνος που θα ξεκινήσει ο ίδιος κάτι καινούργιο μπορείς να συνδεθείς με αξιόλογους ανθρώπους και ιδέες και να αρχίσεις να συνεισφέρεις ουσιαστικά.

Ήταν μία ακόμα εξαιρετική εκδήλωση του TEDxAthens. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να γνωρίσουμε απλούς ανθρώπους που δεν επαναπαύονται, αναλαμβάνουν δράση και κάνουν τη διαφορά. Η τεχνολογική δικτύωση σε συνδυασμό με την ανθρώπινη δικτύωση, έχει ανοίξει απέραντους ορίζοντες. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

———-

Η Άσπα Τσαμαδή, είναι blogger στο Aspa Online και συνιδρύτρια των Μικροί Μεγάλοι και Μαμά…δες, Μπαμπά…δες. Μάθετε περισσότερα για την Άσπα στο blog της ή ακολουθήστε την στο Twitter, στο Facebook και στο Google+

how to get your ex back
zp8497586rq