Η Τσάντα που Κρατάς Έχει …«ρίζες»

February 4, 2016 Δημοσιεύτηκε από: Κανένα σχόλιο

* Γράφει η Γιολάντα Κολλιοπούλου – Gift Bag Queen

WeTED-2Ήταν πέρυσι που αποφασίσαμε για πρώτη φορά ότι η τσάντα του TEDxAthens, η τσάντα που κρατάς και θα σε ακολουθήσει και μετά το πέρας των ομιλιών, θα πρέπει να διηγείται και η ίδια μία ιστορία. Να είναι και η ίδια μία «εν δυνάμει» ομιλία.

Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, θελήσαμε να απευθυνθούμε από την αρχή σε Έλληνες σχεδιαστές, να αναδείξουμε τα ταλέντα και τις δυνατότητες ομάδων που δημιουργούν μέσα στα σύνορα της χώρας.

WeTED-9

Φέτος το σχεδιασμό και την παραγωγή της τσάντας αλλά και του φυλακτού που θα βρείτε στο εσωτερικό, ανέλαβαν οι We design . Μία δημιουργική ομάδα που ιδρύθηκε το 2001 από τον product designer Σέργιο Φωτιάδη, την graphic designer Θεανώ Πετρίδου και τον αρχιτέκτονα Φίλιππο Φωτιάδη. Μια παρέα σχεδιαστών που με το τελευταίο τους εγχείρημα, τη σειρά χρηστικών αντικειμένων Greece Revisited, ανέτρεξαν στην παράδοση και με αφετηρία στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με την ελληνική καθημερινότητα και φολκλόρ συχνά αναφορές, όπως το παραδοσιακό χαρτί περιτυλίγματος των ιχθυοπωλείων, κατάφεραν να κάνουν την ελληνικότητα, σχεδιαστικά επίκαιρη.

WeTED-4Η τσάντα του ΤEDxAthens 2016 σε ταξιδεύει πίσω στις ρίζες, τις «Αφετηρίες» κι αυτές προσδιορίζονται τόσο από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη όσο και το βασικό θέμα που απεικονίζει, τους δακτύλιους του κορμού ενός δέντρου, το σύμβολο του φετινού μας θέματος. Για την κατασκευή οι We Design επίλεξαν το Tyvek™, ένα υλικό ανθεκτικό και υδατοστεγές που μοιάζει πολύ με χαρτί, ενώ για τα φυλαχτά επιλέχτηκε το κόντρα πλακέ, όπου χαράκτηκαν οι δακτύλιοι των «Αφετηριών /Oringins».

Για τη δημιουργία της «χάρτινης», τσαλακωμένης τσάντας, και των ξύλινων φυλαχτών, οι We Design χρησιμοποίησαν νέες τεχνολογίες επεξεργασίας, όπως το laser cutter και την ψηφιακή εκτύπωση, συνδυάζοντας τα παραδοσιακά υλικά με τα νέα μέσα παραγωγής.

WeTED-15

Τα σχοινιά της τσάντας είναι ελληνικής κατασκευής και κόπηκαν με ζεστό σύρμα για να μην ξεφτίσουν. Το Tyvek τυπώθηκε στη Fotolio & Typicon. Στη συνέχεια κόπηκε το πατρόν στο εργαστήριο των We Design στο laser cutter, για να ραφτεί αμέσως μετά, να αναποδογυριστεί και να περαστεί το κορδόνι.

 

Ο Σέργιος Φωτιάδης σχεδιαστής και συνιδρυτής των We design είπε:

« Είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλη παραγωγή γίνεται εντός του εργαστηρίου της We Design. H πρόκληση ήταν μεγάλη και τα χέρια που χρειάστηκαν για να ράψουν, να αναποδογυρίσουν και να ολοκληρώσουν στη λεπτομέρεια κάθε μία τσάντα ξεχωριστά, ήταν πολλά και πολύτιμα. Έτσι με την πολύτιμη βοήθεια του Γιώργου, της Κλαίρης, της Ιουλίας, του Λουκά και της κυρίας Άννας, ετοιμάστηκαν 1800 τσάντες, και 1800 φυλαχτά»

Tο σχόλιο σας