Τα Αχαρτογράφητα Νερά της Φιλανθρωπίας

December 20, 2013 Δημοσιεύτηκε από:

TEDx Athens 2013 Uncharted WatersΑπό την ομάδα της elpis

Η elpis, η πρώτη εταιρεία συμβούλων φιλανθρωπίας στην Ελλάδα, είναι κοινωνικός εταίρος και θερμός υποστηρικτής του TEDxAthens. H elpis συνεργάζεται με ιδρύματα, εταιρείες και ιδιώτες για τη διαμόρφωση και υλοποίηση στοχευμένων φιλανθρωπικών προγραμμάτων, με στόχο την επίτευξη μετρήσιμων θετικών αποτελεσμάτων προς όφελος της κοινωνίας.

Παρότι η Ελλάδα και πολλές χώρες της Νοτίου Ευρώπης έχουν τεράστια ανάγκη από  φιλανθρωπικές δράσεις και επενδύσεις κεφαλαίων για την επίτευξη κοινωφελών σκοπών, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αξίες, όπως η διαφάνεια και η λογοδοσία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φιλανθρωπία στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με εξαίρεση την Ελλάδα. «Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις διαφθοράς και κακοδιαχείρισης κεφαλαίων που προορίζονταν για κοινωφελείς σκοπούς στη χώρα μας. Με την elpis διασφαλίζουμε ότι όλες οι δωρεές καταλήγουν στους αποδέκτες για τους οποίους προορίζονται παράγοντας σημαντικά οφέλη για την κοινωνία. Είναι κρίσιμη περίοδος για να επανακτήσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στη φιλανθρωπία και να γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών», δηλώνει ο κ. Ε. Φαρμάκης, πρόεδρος της elpis.

xristos_alefantis_tedΗ elpis στηρίζει και συνεργάζεται με αξιόλογες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Praksis, η Σχεδία, η Αποστολή Άνθρωπος και η Emfasis, εκπρόσωποι των οποίων ανέβηκαν στη σκηνή του φετινού TEDx Athens, και μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους από το πολύτιμο κοινωνικό έργο που προσφέρουν στη χώρα μας.

Πολλοί ήταν, ακόμα, εκείνοι που μας έδειξαν ότι έχουν όρεξη να επενδύσουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μέσω τις ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών. Μας εντυπωσίασε η περίπτωση του Χάρη Ιωάννου, ο οποίος στα 17 του χρόνια εφηύρε ένα τεχνητό μηχανικό γάντι, εμπνευσμένος από τις κινητικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η γιαγιά του.

Το να πρεσβεύεις το θεσμό της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα είναι χωρίς αμφιβολία μια προσπάθεια πλοήγησης σε «αχαρτογράφητα νερά». Έχουμε πίστη κι ελπίδα στο σκοπό μας. Είμαστε εδώ για να καλύψουμε το κενό που υπάρχει σε θέματα επενδύσεων κεφαλαίων προς κοινωφελείς σκοπούς στην Ελλάδα και σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπου υπάρχει ανάγκη.

Κλείνοντας, συμφωνούμε με τα λόγια του Dawa Sherpa, πρεσβευτή περιβαλλοντικών δικαιωμάτων και δύο φορές κατακτητή της κορυφής του Έβερεστ. «Τα προβλήματα δεν είναι παρά ευκαιρίες για να αλλάξεις τον κόσμο!»

dawa_sherpa_ted