Έκθεση Φωτογραφίας: “Flotsam”

February 1, 2016 Δημοσιεύτηκε από: Κανένα σχόλιο

pantelia1414596612Το TEDxAthens σε συνεργασία με το Μη Κερδοκοπικό Οργανισμό SolidarityNow προσκαλούν όλους όσους θα παρευρίσκονται στο Παλλάς, στις 6 Φεβρουαρίου στο έβδομο κατα σειρά TEDxAthens, στην Έκθεση Φωτογραφίας της Άννας Παντελιά με θέμα «Flotsam».

Η Άννα Παντελιά είναι «φωτο- δημοσιογράφος», έχει σπουδάσει Φωτογραφία και στη συνέχεια Διεθνή Επικοινωνία και Ανάπτυξη στο Λονδίνο και οι φωτογραφίες της έχουν δημοσιευτεί σε ποικίλα σημαντικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως το CNN, το Al Jazzera και το BBC.

Κεντρικό θέμα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι τα αντικείμενα τα οποία οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους. Χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στην Ελλάδα, με το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Το όνειρο κατά τη διάρκεια του δύσκολου ταξιδιού τους μετατρέπεται δυστυχώς σε εφιάλτη και, μέσα σε όλα, οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους σχεδόν όλα τα προσωπικά αντικείμενα που πήραν μαζί τους όταν άφησαν τη χώρα τους είτε γιατί πρέπει να μειώσουν και άλλο το φορτίο τους είτε γιατί πρέπει να «ξεφορτωθούν» όλα αυτά που μαρτυρούν την ταυτότητα τους και μαζί με αυτά να αφήσουν πίσω κάθε πιθανότητα επιστροφής στο σπίτι τους.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τα περισσότερα από αυτά χάνονται στο Αιγαίο Πέλαγος και θα μείνουν για πάντα «θαμμένα» στην ελληνική θάλασσα. Λίγα από αυτά φτάνουν στα ελληνικά παράλια μαζί με τους ιδιοκτήτες τους. Εκεί, για άλλη μια φορά, οι πρόσφυγες πρέπει να αποφασίσουν ποια αντικείμενα τους θα πάρουν μαζί και ποια θα αφήσουν για άλλη μια φορά πίσω τους. Κινητά τηλέφωνα, διαλυμένα διαβατήρια, παπούτσια, ρούχα, σωσίβια είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί κάποιος να δει αν περπατήσει στις ακτές της Λέσβου

Τα αντικείμενα αυτά έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα , είναι αληθινά και κρύβουν μια προσωπική ιστορία όχι απαραίτητα συνδεδεμένη με το εκάστοτε αντικείμενο.

Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Φουαγέ του Θεάτρου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό του TEDxAthens από το πρωί μέχρι το τέλος της κεντρικής μας εκδήλωσης.

———————————————————————————————————————————————

Λίγα λόγια για το SolidarityNow:

Το SolidarityNow ιδρύθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του φιλανθρωπικού ιδρύματος, Open Society Foundations (OSF), με στόχο να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της αρνητικής κρίσης που η ελληνική κοινωνία διέρχεται. Στο SolidarityNow πιστεύουμε ότι για να πετύχει την εξοδο από την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να επαναδιεκδικήσει το όραμά της για μια κοινωνία βασισμένη στην αλληλεγγύη.

Η απόστολή μας είναι πολυδιάστατη: η αντιμετώπιση των πλέον σημαντικών επιπτώσεων και επείγουσων αναγκών όπως ανακύπτουν από την κρίση, μέσω της παροχής των υπηρεσιών αρωγής προς τα μέλη της κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό, το SolidarityNow (σε συνεργασία με τον OSF) λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εμπνευσμένα από την αρχική ιδέα του George Soros για τη δημιουργία οίκων αλληλεγγύης για όσους αναζητούν καταφύγιο.

Στην πράξη, τα Κέντρα Αλληλεγγύης του SolidarityNow λειτουργούν ως ανοιχτοί χώροι για Μη Κυβερνητικους Οργανισμούς που παρέχουν δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες, από ιατρική και νομική συνδρομή μέχρι δράσεις ενίσχυσης της απασχολησιμότητας και υποστήριξης οικογενειών και παιδιών, ανεξαρτήτως του νομικου καθεστώτος τους στη χώρα.

Πρόθεσή μας είναι να διευρύνουμε τη βοήθειά μας ώστε να συνεργασούμε με την κοινωνία των πολιτών, ιδιώτες και θεσμικούς φορείς, αναπτύσσοντας συνέργειες και υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες με στόχο τη διάχυση θετικών αποτελεσμάτων σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.

Το SolidarityNow συμβάλει, επίσης, στην ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών, μέσα από ένα σύστημα παροχής δωρεών, προσφέροντας οικονομική και προγραμματική σε φορείς και ιδέες, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των ωφελειών τους, σε καιρούς κρίσης.

Επιπλέον, στοχευουμε στην ανάπτυξη ενός κοινού μετώπου συνηγορίας και υποστήριξης δικαιωμάτων, καλύπτοντας όλα τα πεδία προτεραιότητας του SolidarityNow, υπό την καθοδήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής μας, με πρώτα την ενδυνάμωση των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής διακυβέρνησης, την υπεράσπιση των ελευθεριών και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για όλους, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, καθώς και την κοινωνική ένταξη μειονοτικών και ευάλωττων ομάδων, όπως οι Ρομά.

———————————————————————————————————————————————

**Μπορείτε να ενημερωθείτε περαιτέρω για τη δράση του Solidarity Now, εδώ.

Tο σχόλιο σας