It’s all (we) can do…

November 26, 2012 Δημοσιεύτηκε από:

8215901629_19118f3740_zPhoto by Spiros Vathis

Guest Post του Ντάνου Τσάκαλου*

Προχωρώντας προς την έξοδο, σταμάτησα για λίγο και κοίταξα τον προαύλιο χώρο του TEDx Athens. Αυτό που είδα ήταν ένα οικείο περιβάλλον, κάτι δικό μου. Συνήθως όταν τελειώνει κάτι σπουδαίο, νιώθω παράξενα, έχω αρχίσει ήδη να το νοσταλγώ. Όχι αυτήν τη φορά όμως. Παραξενεύτηκα λιγάκι, αλλά ήταν αρκετά αργά και εγώ πολύ κουρασμένος για να το παίξω ψυχαναλυτής. Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να πάρω το δρόμο της επιστροφής.

Εφέτος δεν σκόπευα να καταγράψω και πάλι τις εντυπώσεις μου για το TEDx Athens. Σημασία για μένα είχε να «φιλτράρω» όλες αυτές τις υπέροχες εμπειρίες και απόψεις που άκουσα και να τις προσαρμόσω στη δική μου (επαγγελματική και μη) πραγματικότητα. Έλα, όμως, που η έμπνευση είναι συνήθως απρόβλεπτη, απροειδοποίητη… πέρυσι, η επιφοίτηση είχε έρθει χάρη σε αυτό το τραγούδι.  Χτες αρκούσε ένας άλλος αγαπημένος καλλιτέχνης για να με «αφυπνίσει».

I want to run, I want to hide, I want to tear down the walls that hold me inside…

Το TEDx είχε κάνει πάλι το θαύμα του! The Ones Who Do, αυτοί που «μιλούν» με πράξεις, μας ενέπνευσαν και μας πήγαν σε δρόμους μακρινούς (αλλά και κοντινούς, εδώ, στη χώρα μας). Εκεί όπου δεν υπάρχουν εύκολες δικαιολογίες και ανυπέρβλητα εμπόδια. Εκεί όπου συχνάζουν άνθρωποι που δεν σταματούν να κυνηγούν τα όνειρά τους όσο παράλογα ή ανέφικτα και αν φαντάζουν. Όπως η κωφάλαλη Ashley Fiolek, η οποία, έγινε πρωταθλήτρια στο Motocross… ο Craig Walzer με το βιβλιοπωλείο του στη Σαντορίνη, ο οποίος «χτίζει» κάστρα στον ουρανό και δεν σταματά να ελπίζει και να μοχθεί για ένα καλύτερο αύριο… ο Lars Rasmussen, που δεν τα παράτησε και μεγαλούργησε αφού πρώτα χρεοκόπησε… ο Oliver Reichenstein, ο οποίος εκθέτει όλους όσοι του λένε «μην το κάνεις, θα αποτύχεις»… ο Κώστας Βογιατζής, που αψήφησε τις συμβουλές για μία «ασφαλή» καριέρα και ακολούθησε το πάθος του… ο Στέφανος Σιταράς, ο οποίος ξέρει τι θέλει και ζει την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία…

The city’s aflood and our love turns to rust. We’re beaten and blown by the wind…

Ελλάδα. Μία χώρα σχεδόν 11 εκατομμυρίων, με κατοίκους  και πολιτικούς χωρίς ομαδικό πνεύμα, που έχουν μάθει να κατηγορούν τους «άλλους» για τα προβλήματά τους και αρνούνται να κοιταχτούν στον καθρέφτη. Που περισσότερο γκρινιάζουν και λιγότερο πράττουν. Απογοήτευση. Διαβάζω μερικά tweets για το #TEDxAthens. Μιζέρια, γκρίνια, διχόνοια, παρωχημένη λογική, ανάγκη να στηλιτεύσουμε κάθε τι ξενόφερτο ή πρωτοποριακό.

I want to reach out and touch the flame, where the streets have no name…

Ίσως ήμασταν πάντοτε έτσι ως λαός. Δεν ξέρω, δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι ότι, στις 24 Νοεμβρίου, ο Ελληνικός Κόσμος αποτέλεσε το μικρό γαλατικό χωριό, στο οποίο συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι με όρεξη να σπρώξουν, ατομικά και συνολικά, την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες. Και το θετικό είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν και πολλοί άλλοι, οι οποίοι παρακολούθησαν μέσω του live streaming τον Steve Vranakis, τον Ματθαίο Γιωσαφάτ, τον Γιώργο Κλειβοκιώτη και τους υπόλοιπους ομιλητές να εκφράζουν το όραμά τους για ένα καλύτερο αύριο με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Ας πράξουμε λοιπόν.

It’s all (we) can do…

Ντάνος Τσάκαλος εργάζεται ως Marketing Manager στο Thinkdigital Group (www.thinkdigitalgroup.net) και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο @Mr_Tsakalos.