TEDxAthens 2013: Πλέοντας σε Αχαρτογράφητα Νερά

December 10, 2013 Δημοσιεύτηκε από:

write my essays

tedxathens-kalavros*Guest post της Άσπας Τσαμαδή

Μία εβδομάδα πέρασε από το TEDxAthens, το οποίο φέτος έπλευσε σε «Αχαρτογράφητα νερά». Με καθαρό μυαλό και έχοντας πλέον πατήσει το πόδι μου στη στεριά από το διήμερο περιπετειώδες ταξίδι, κάθομαι μπροστά σε μια κενή σελίδα χαρτί για να γράψω τις εντυπώσεις μου. «Μην αφήνεις μια κενή σελίδα χαρτί να σε τρομάζει» είπε στην ομιλία του ο Ricky Nierva της Pixar. Δεν την αφήνω να με τρομάζει λοιπόν. Κλείνω τα μάτια, θυμάμαι και γράφω.

Τι μου έμεινε; Τι θυμάμαι;

Θυμάμαι το ζεστό χειροκρότημα στον Ευγένιο Τριβιζά. Και δε μιλάω για το χειροκρότημα μετά την ομιλία του – που ήταν επίσης έντονο και παρατεταμένο. Μιλάω για το χειροκρότημα πριν καν ανοίξει το στόμα του. Ένα χειροκρότημα που έδειξε πόσες πολλές ζωές ανθρώπων έχει αγγίξει μέσα από τη δουλειά του. Κι εκείνοι – εμείς όλοι – του το ανταποδώσαμε με τον πιο ζεστό και συγκινητικό τρόπο.

Θυμάμαι τον Γιάννη Μπεχράκη  που μίλησε για την προσωπική του ιστορία επιβίωσης στη Σιέρα Λεόνε, από την οποία βγήκε ζωντανός, αντίθετα με κάποιους αγαπημένους του φίλους που δεν τα κατάφεραν. Δεν ήταν μόνο ότι η ιστορία του σε καθήλωνε. Ήταν ο τρόπος που μοιράστηκε τα συναισθήματά του και τους διαλόγους που είχε με τον εαυτό του, την ώρα που νόμιζε ότι είχε φτάσει το τέλος του.  Ήταν διάλογοι που κάνουμε όλοι μέσα μας – σε ελαφρύτερο ίσως βαθμό – καθώς αγωνιζόμαστε στους δικούς μας προσωπικούς αγώνες.

tedxathens-behrakisΘυμάμαι τον Σπύρο Βελλινιάτη τον προπονητή μπάσκετ που ανακάλυψε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, να μιλάει για τους καθημερινούς του αγώνες στους δρόμους των υποβαθμισμένων περιοχών. Έχει κάνει μαθήματα κοινωνιολογίας, θεολογίας και ξένων γλωσσών για να μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα με τις οικογένειες από την Αφρική που ζουν στην Ελλάδα. Χρειάζεται προσπάθεια και αγώνας για να καταφέρεις να μιλάςτην ίδια γλώσσα με τους ανθρώπους γύρω σου και αυτό ισχύει κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά.

Θυμάμαι τον James Castrission που περιέγραψε την εξαντλητική αποστολή που ολοκλήρωσε με το συνοδοιπόρο του Justin Jonesy, περπατώντας από την άκρη της Ανταρκτικής ως το Νότιο πόλο και ξανά πίσω χωρίς βοήθεια. Εντυπωσιακό εγχείρημα, αλλά εγώ στέκομαι περισσότερο σε ένα σημείο της ιστορίας που δεν είναι και τόσο γνωστό. Στο γεγονός ότι ο Νορβηγός εξερευνητής Aleksander Gamme για τον οποίο συμπτωματικά είχα γράψει στο blog μου λίγους μήνες πριν, ο οποίος  προπορευόταν κατά πολύ, τους περίμενε να τον φτάσουν ώστε να τερματίσουν όλοι μαζί. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα στη ζωή από την πρώτη θέση…

tedxathens-CastrissionΘυμάμαι τον Ricky Nierva που είναι σχεδιαστής παραγωγής και καλλιτεχνικός διευθυντής σε γνωστές αγαπημένες ταινίες της Pixar όπως «Ψάχνοντας τον Νέμο», «Toy Story 2», «Μπαμπούλες Πανεπιστημίου» και «Ψηλά στον Ουρανό». Εντυπωσίασε με το ταλέντο του καθώς τον είδαμε να σχεδιάζει μπροστά στα μάτια μας τον κύριο Φρέντρικσεν και τον Ράσελ από το «Ψηλά στον Ουρανό», αλλά και με τον τρόπο σκέψης του, τη θετική του προσωπικότητα και τη δήλωσή του: «Ο στόχος μου είναι να συνεχίσω να σχεδιάζω έτσι ώστε μια μέρα να μπορέσω να σχεδιάζω σαν παιδί.» 

Θυμάμαι την Özlem Denizmen που θεωρείται μία από τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες της Τουρκίας να κάνει μια υπέροχη ομιλία ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να βγουν έξω και να δημιουργήσουν, να διαχειριστούν χρήματα, να επενδύσουν. Ήρεμη δύναμη, με χαμόγελο, χιούμορ και τη βοήθεια μουσικής (what? what? what? what?) μίλησε στην καρδιά των γυναικών και όχι μόνο.

tedxathens-ozlemΜία ακόμα δυνατή σκηνή που θυμάμαι ήταν όταν ολοκληρώθηκε η ομιλία του Yohannes  Gebregerogis και ο Ευγένιος Τριβιζάς – με τον οποίο γνωρίζονται από παλιά – βγήκε στη σκηνή και του παρέδωσε το Glorious George, ένα βιβλίο που είχε γράψει παλαιότερα, ύστερα από παράκληση του ίδιου του Yohannes. Το βιβλίο αυτό βασιζόταν πάνω στο γνωστό παιδικό βιβλίο Curious George, το οποίο δεν είναι και τόσο κολακευτικό για τους Αφρικανούς, μόνο που το Glorious George είναι γραμμένο «ανάποδα», με το μικρό μαϊμουδάκι να παίζει το ρόλο του ήρωα.  Είχαν προσπαθήσει και παλαιότερα να βρουν εκδότη για το βιβλίο χωρίς επιτυχία. Φέτος όμως το TEDxAthens ανέλαβε το κόστος παραγωγής, το βιβλίο εκδόθηκε και θα σταλεί πλέον στην Αιθιοπία.
tedxathens-trivizas-gebregerogisΘυμάμαι μάτια ομιλητών που σπινθήριζαν, παρουσίαση δράσεων που αλλάζουν ζωές και μουσική που άγγιζε καρδιές. Στη σκηνή ανέβηκαν νέοι άνθρωποι που τώρα ξεκινούν, αλλά και καταξιωμένοι επαγγελματίες που έχουν μεγαλουργήσει. Μίλησαν χαρισματικοί ομιλητές που σου έκοβαν την ανάσα και λιγότερο χαρισματικοί, που σε έκαναν όμως να συνειδητοποιείς ότι δε χρειάζεται να είσαι σε όλα καλός για να πετύχεις.

Θυμάμαι στο τέλος του συνεδρίου τους εθελοντές αλλά και τα μέλη της ομάδας TEDxAthens που ανέβηκαν πάνω στη σκηνή και καταχειροκροτήθηκαν. Η υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν εδώ και μήνες για να διοργανωθεί μία εκδήλωση τέτοιου επιπέδου ήταν τεράστια αλλά το αποτέλεσμα άξιζε.

tedxathensteamΘυμάμαι επίσης την τόσο αληθινή δήλωση του Γιάννη Μπεχράκη: «Τα πιο αχαρτογράφητα νερά βρίσκονται μέσα στην ψυχή μας». Ευχαριστούμε TEDxAthens για την έμπνευση που πήραμε να καταπολεμήσουμε τους  φόβους που είναι κρυμμένοι μέσα μας. Συνεχίζουμε ο καθένας το δικό του ταξίδι με αποφασιστικότητα, δύναμη και αισιοδοξία.

*Η Άσπα Τσαμαδή, είναι blogger στο Aspa Online και συνιδρύτρια των Μικροί Μεγάλοι, Μαμά…δες Μπαμπά…δες και Ψηφιακές Γειτονιές. Μάθετε  περισσότερα για την Άσπα στο blog της ή ακολουθήστε την στο Twitter, Facebook και Google+

Photos by philos, TEDxAthens