TEDxAthens 2013 Speakers : Πάνος Καράν και Δημήτρης Βασιλάκης

October 25, 2013 Δημοσιεύτηκε από:

Picture1Δύο ακόμα πολύ ιδιαίτεροι ομιλητές θα βρίσκονται μαζί μας στη σκηνή του φετινού TEDxAthens. Είναι ο Πάνος Καράν, πιανίστας και ιδρυτής του Keys of Change και ο σαξοφωνίστας και μουσικός του κόσμου Δημήτρης Βασιλάκης, που ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα από το JoinRadio.

Πάνος Καράν – «Η μουσική μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο;»

Στην ερώτηση «αν η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» ο Πάνος Καράν είναι ο πιο κατάλληλος να μας απαντήσει. Γεννημένος μουσικός και θεωρώντας το κλαβιέ του πιάνου προέκταση των χεριών του, ο Πάνος Καράν ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο σε ηλικία 7 ετών, σπούδασε μουσική στη Royal Academy of Music και στα 19 του έκανε την πρώτη του επαγγελματική μουσική εμφάνιση στο Λονδίνο. Το 2009 έπαιξε το τρίτο Κονσέρτο για πιάνο του Ραχμάνινοφ στο πρώτο του άλμπουμ και το 2011 επέστρεψε στην Αθήνα για να μαγέψει το κοινό του Μεγάρου Μουσικής συνοδεία της Κρατικής ορχήστρας Αθηνών.

Με το αίσθημα του ανικανοποίητου να τον ακολουθεί σε όλη του τη μουσική διαδρομή ο Πάνος ήθελε να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να αφήσει το δικό του ιδιαίτερο αποτύπωμα στον κόσμο.  Με την σεμνότητα του αληθινού καλλιτέχνη, ξεκίνησε το 2011 το ταξίδι του σε πραγματικά αχαρτογράφητα νερά και ίδρυσε τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό «Keys of Change». Στόχος του είναι να μαθαίνει μουσική σε παιδιά απομονωμένων περιοχών όπως αυτές του Αμαζονίου, της Ουγκάντας, της Σιέρα Λεόνε και της Ιαπωνίας. Ταξιδεύει λοιπόν μαζί με τη μουσική του για να αλλάξει τον κόσμο μέσα από νότες. Σε αυτές τις ταλαιπωρημένες από τη φύση και από τον ανθρώπινο παράγοντα περιοχές ο Πάνος καταφέρνει να βγάλει στην επιφάνεια συναισθήματα χαράς, λύπης και ελπίδας στο κοινό που μαζεύεται γύρω από το πιάνο του για να τον ακούσει.

DSC_3039Η εκμάθηση της μουσικής είναι για τον Πάνο και για το «Keys of Change» κάτι παραπάνω από το να μάθουν τα παιδιά να παίζουν ένα μουσικό όργανο. Είναι ένας τρόπος και ίσως ο μόνος για να αλλάξει ο κόσμος. Με μόνο μέσο τη μουσική λοιπόν στο Εκουαδόρ, στο Περού, στη Σιέρα Λεόνε, στην Ουγκάντα και στην Ιαπωνία, το «Keys of Change»  προσπαθεί να αναπτύξει δυο βασικές δυνάμεις της ανθρώπινης φύσης, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Γιατί κάθε παιδί πρέπει να μπορεί να φανταστεί έναν καλύτερο κόσμο για να είναι σε θέση στη συνέχεια να προσπαθήσει να τον δημιουργήσει…

Δημήτρης Βασιλάκης – «Από το πολυτεχνείο στις τζαζ σκηνές του κόσμου»

Ο Δημήτρης Βασιλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε πιάνο, κιθάρα και βιολί, πέρασε την πύλη του Πολυτεχνείου για να σπουδάσει χημικός μηχανικός αλλά τελικά τον κέρδισε η τζαζ. Σπούδασε κλασικό σαξόφωνο, πιάνο και σύνθεση στο London College of Music και συνέχισε τις μουσικές τζαζ σπουδές του στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Έκανε τις πρώτες του μουσικές εμφανίσεις στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Ελλάδα και έδωσε πολλές συναυλίες εντός και εκτός συνόρων. Το 1999 ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ και έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες της τζαζ σκηνής. Έχει παίξει σε διάφορα φεστιβάλ στο εξωτερικό από την Αμερική μέχρι τα Βαλκάνια, έχει διευθύνει την Big Band του Δήμου Αθηναίων, έχει παρουσιάσει πολλά  μουσικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μέγαρο Μουσικής ενώ ταυτόχρονα διδάσκει και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

lowdimtainessietΟ πολυτάλαντος Δημήτρης, πειραματίζεται και αυτοσχεδιάζει σε ένα είδος  μουσικής που στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως «αποδεκτό», νιώθει την τζαζ σαν το πιο παγκόσμιο μουσικό είδος  και αυτό θέλει να περάσει στο ελληνικό κοινό του. Με ελληνικά και Βαλκανικά στοιχεία πάντα υπό το πρίσμα της τζαζ συνθέτει και παρουσιάζει τη δική του μουσική, μαγεύει και ταξιδεύει αυτούς που τον ακούνε. Λάτρης της φύσης, πολίτης και μουσικός του κόσμου ο διεθνούς φήμης Δημήτρης Βασιλάκης θα βρίσκεται μαζί μας σε ένα μοναδικό μουσικό TEDxAthens “talk”.

“Follow your path with love and devotion”

essay order
zp8497586rq