TEDxAthens 2014 Speakers : Gravity team & Max Kriegleder

October 29, 2014 Δημοσιεύτηκε από: Κανένα σχόλιο

gravity-maxΟι σημερινοί μας ομιλητές είναι αρκετά διαφορετικοί, αλλά μοιράζονται ένα κοινό πάθος: το να προεκτείνουν τις δυνατότητες μας πάνω στη σύγχρονη τεχνολογία. Είναι η ομάδα δημιουργίας του πρωτοποριακού εργαλείου τρισδιάστατης σχεδίασης Gravity Sketch και ο ερευνητής ρομποτικής Max Kriegleder.

Gravity Sketch Team

Οι Guillaume Couche, Daniela Paredes Fuentes, Pierre Paslier, και Oluwaseyi Sosanya ξεκίνησαν ως συμφοιτητές, αλλά πλέον είναι γνωστοί ως η ομάδα δημιουργίας του πρωτοποριακού σχεδιαστικού εργαλείου Gravity Sketch, και ίσως να είναι οι άνθρωποι που θα λύσουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όσων επιθυμούν να σχεδιάζουν σε τρισδιάστατη μορφή. Πως γίνεται κάποιος να σχεδιάσει τρισδιάστατα σε επιφάνεια 2 διαστάσεων, αν δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις σχεδίου, ζωγραφικής, ή περίπλοκου σχεδιαστικού λογισμικού?

Αυτό ήταν και το όραμα πίσω από την ιδέα τους.

Gravity Sketch started with a strong belief: the mediums that are commonly used for drawing, designing and making things in 3D limit people’s ability to bring their ideas to reality in a fast and intuitive way

Το Gravity Sketch είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν σχεδιαστές, designers και καλλιτέχνες, αλλά και άνθρωποι με ελάχιστες γνώσεις σχεδίου, για να παράγουν γρήγορα και άμεσα τρισδιάστατα σχέδια μέσω εικονικής πραγματικότητας και να τα μοιράζονται όχι μόνο με άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, αλλά ακόμα και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι τέσσερις τους γνώριζαν καλά το πρόβλημα, καθώς ήταν ήταν φοιτητές Innovation Design Engineering στο Royal College of Art της Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αποφάσισαν να αναπτύξουν παραπάνω τις δυνατότητες των δημιουργικών εργαλείων σχεδίου. Με έμπνευση από τις θεωρίες του Howard Gardner, πειραματίστηκαν και εξέτασαν τη διαδικασία που ακολουθούν όσοι σχεδιάζουν και δημιουργούν. Έτσι γεννήθηκε το Gravity Sketch, ένα προϊόν που βρίσκεται ήδη σε στάδιο patent pending.

Μόλις δοκίμασαν την καινοτομία τους με σχεδιαστές και αρχιτέκτονες διαπίστωσαν ότι είχαν δημιουργήσει κάτι που επέτρεπε την υλοποίηση και επικοινωνία ιδεών με τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους – από καλλιτέχνες μέχρι προγραμματιστές βιντεοπαιχνιδιών, και από την αρχιτεκτονική μέχρι το σχεδιασμό μιας χειρουργικής επέμβασης.

Gravity Sketch was meant to be simple and engaging tool that would shape a new wave of creation. We wanted, from the beginning, to have a very minimal user interface.The four of us are users of the conventional CAD tools and having something simple that does not requires you to become an expert in order to create was on strong driver for us.

Μετά την αποφοίτησή τους, η ομάδα αποφάσισε να περάσει στο επόμενο κεφάλαιο: την επιχειρηματικότητα. Βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με επενδυτές, και μια πρώτη έκδοση του προϊόντος αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Μάθετε περισσότερα για την ενδιαφέρουσα αυτή ομάδα και την ιδέα τους, στο επίσημο website τους http://www.gravitysketch.com/

———————————————————————–

Max Kriegleder

Μέχρι σήμερα, όλοι έχουμε δει κάποιο μεμονωμένο ρομπότ να εκτελεί περίπλοκες εργασίες, ή να δρα σαν “σκεπτόμενος” άνθρωπος. Θα μπορούσαν όμως να συνεργαστούν πολλά αυτόνομα ρομπότ μαζί; Θα μπορούσε να ισχύει και στη ρομποτική το φιλοσοφικό γνωμικό “Το όλον να είναι κάτι μεγαλύτερο από το απλό άθροισμα των μερών του”;

Αυτό είναι το θέμα της έρευνας του επόμενου ομιλητή μας.

Ο Max Kriegleder είναι ερευνητής ρομποτικής στο Institute for Dynamic Systems and Control στο ETH της Ζυρίχης, στην Ελβετία.  Μελετά τα “συστήματα κατανεμημένης δυναμικής” τις περιπτώσεις εκείνες δηλαδή όπου αυτόνομα ρομπότ συνεργάζονται για να ολοκληρώσουν μια κοινή εργασία, ώστε να γίνει πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Με άλλα λόγια, η έρευνά του δίνει τη δυνατότητα στα ρομπότ – μέσω υπολογιστών και αισθητήρων – να συνεργάζονται σε διαφορετικά πλαίσια.

Είναι περισσότερο γνωστός για την έρευνα γύρω από το Distributed Flight Array, μια συναρμολογούμενη ρομποτική πλατφόρμα που αποτελείται από πολλά αυτόνομα μικρότερα οχήματα με τροχούς και έλικα που συνεργάζονται μεταξύ τους.  Μπορούν να κινηθούν στο έδαφος, να ενωθούν όλα μαζί, και να πετάξουν ενωμένα και συντονισμένα μεταξύ τους, “επικοινωνώντας” αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο σχηματισμός τους αιωρείται για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια πέφτουν στο έδαφος, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία ξανά και ξανά.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό:

Εδώ φαίνονται και τα οφέλη των “συνεργαζόμενων ρομποτικών μονάδων”. Κάθε ένα από τα μεμονωμένα οχήματα μπορεί να παράγει αρκετή ώθηση για να απογειωθεί, αλλά η πτήση του είναι ασταθής και ανεξέλεγκτη. Μέσω της συνεργασίας, όμως, αυτές οι σχετικά απλές ενότητες εξελίσσονται σε ένα “όχημα” με πολλούς έλικες, ικανό για συντονισμένη πτήση.

DFA_cycle
Εκτός της ρομποτικής του έρευνας, ο Max σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Μόναχο της Γερμανίας.

Είναι ακόμη μέλος μιας ομάδας καλλιτεχνών που δημιουργεί διάφορες εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους και χρησιμοποιεί την πρόσοψη και το εσωτερικό των κτιρίων ως καμβά για προβολές με φώτα.  Η κολεκτίβα αυτή συνεργάστηκε το 2012 με το μουσικό σύνολο Buccinatoris και παρουσίασε τη δουλειά της σε διάφορες παλιές εκκλησίες της Ελβετίας.

Tο σχόλιο σας