TEDxAthens 2014 Speakers : Φωτεινή Τσαλίκογλου & Kajsa Ekis Ekman

October 30, 2014 Δημοσιεύτηκε από: Κανένα σχόλιο

fotKajsaΔύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κυρίες αποτελούν τις επόμενες ομιλήτριες για το TEDxAthens 2014. Είναι η Καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου και η Σουηδή δημοσιογράφος Kajsa Ekis Ekman.

Φωτεινή Τσαλίκογλου

H Φωτεινή Τσαλίκογλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης υπό τον καθηγητή Jean Piaget. Είναι Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει «Εγκληματολογική Ψυχολογία» και «Κλινική Ψυχολογία μέσα από τη Λογοτεχνία και την Τέχνη».

Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων, όπως τα «Ο μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή», «Μυθολογίες βίας και καταστολής», «Ψυχολογία της καθημερινής ζωής», «Ψυχο-λογικά: Οι παγίδες του αυτονόητου», «Η ψυχή στη χώρα των πραγμάτων» και «Σχιζοφρένεια και φόνος: Αναζητώντας τον χαμένο παράδεισο».

Επίσης, έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα, όπως τα «Ονειρεύτηκα πως είμαι καλά», «Έρως φαρμακοποιός», «Όλα τα ναι του κόσμου», «Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ», «Η κόρη της Ανθής Αλκαίου», «8 ώρες και 35 λεπτά», «Μήπως;» (μαζί με την Μαργαρίτα Καραπάνου), «Δε μ’ αγαπάς. Μ’ αγαπάς», «Tα παράξενα της μητρικής αγάπης – Τα γράμματα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου», καθώς και το παραμύθι «Η νεράιδα της Γης». Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Έχει υπάρξει επιστημονική διευθύντρια τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ για θέματα που σχετίζονται με τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις πνευματικές διαταραχές, τις γυναικείες φυλακές και καθημερινές ιστορίες. Γράφει τακτικά σε Αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά σχολιάζοντας το τρέχον πολιτικό σκηνικό.

Ταξιδεύοντας τον αναγνώστη στα σταυροδρόμια της επιστήμης και της τέχνης, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, από τη σκηνή του TEDxAthens θα εμβαθύνει στις εσωτερικές, αγωνιώδεις συγκρούσεις και τα διλήμματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Kajsa Ekis Ekman

Η Kajsa Ekis Ekman γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1980. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Συνεργάζεται με την Dagens Nyheter, την πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα της Σουηδίας, και με τη φιλοαριστερή εφημερίδα ETC.

Αρθρογραφεί για ποικίλα θέματα, όπως η κλιματική πολιτική, τα δικαιώματα των γυναικών και η κριτική στο μεταμοντερνισμό. Είναι η ιδρύτρια ενός περιβαλλοντικού κινήματος για την κλιματική αλλαγή με το όνομα Klimax, και του δικτύου αλληλεγγύης NFG.

Το πρώτο της βιβλίο, “Varat och varan” (2010), με θέμα το trafficking και την παρένθετη μητρότητα, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων για το θέμα του βιβλίου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αυστραλία και στην Κούβα. Το 2014 τιμήθηκε στη χώρα της με το βραβείο Lars Johan Hierta για το δεύτερο βιβλίο της Skulden (“Κλεμμένη άνοιξη”), το οποίο αναφέρεται στην οικονομική κρίση και τις συνέπειές της για την Ελλάδα.

Όταν ξέσπασε η κρίση, τα περισσότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έσπευσαν με μεγάλη ευκολία να κατηγορήσουν τον ελληνικό λαό. Στερεότυπα αναπαράχθηκαν: οι Έλληνες δουλεύουν λίγο, συνταξιοδοτούνται νέοι, έχουν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα. Η Kajsa εξαιτίας μιας έντονης αμφισβήτησης απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση αποφάσισε να διερευνήσει τα πραγματικά αίτια της κρίσης αυτής.Για το λόγο αυτό έζησε δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Στο βιβλίο της, διεισδύει στις ρίζες του ελληνικού προβλήματος, που δεν αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση κατά τη γνώμη της, αλλά μέρος της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού. Μέσα από προσωπικές εμπειρίες και συνομιλίες με καθημερινούς ανθρώπους αλλά και “κομβικούς” χαρακτήρες της νεότερης ελληνικής περιόδου, καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο η κρίση επηρέασε την ελληνική κοινωνία και παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα, μετατρέποντας το βιβλίο σε ένα ολοζώντανο χρονικό της ελληνικής κρίσης, 

Στις 15 Νοεμβρίου θα μοιραστεί μαζί μας τα δικά της “Συμπεράσματα” από την εμπειρία της στη χώρα μας.

Tο σχόλιο σας