TEDxAthens 2016 Speakers: Άλκη Ζέη

December 18, 2015 Δημοσιεύτηκε από: 1 σχόλιο

unnamedΠώς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για «Αφετηρίες» αν δεν ανατρέξουμε σε αυτούς που διαμόρφωσαν την παιδική μας ηλικία, αυτούς που με τον υπέροχο τρόπο τους μας δίδαξαν το παρελθόν και μας προετοίμασαν για το μέλλον;

Μαζί μας, στις 6 Φεβρουαρίου, στο TEDxAthens 2016, η Άλκη Ζέη, η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων. Μια γυναίκα που έζησε τις πιο έντονες περιόδους της ιστορίας και τις αποτύπωσε με την πένα της, έτσι ώστε εμείς οι «τυχεροί» αναγνώστες να ζήσουμε μέσα από τις αφηγήσεις της όλα αυτά που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας, όλα αυτά που όρισαν ως «Αφετηρίες» το σήμερα.

«Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελα μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου λοιπόν έργο, θέλω δε θέλω είναι γεμάτο ιστορία».

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, τόπο καταγωγής της μητέρας της. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τόπος διαμονής για εκείνη και την οικογένειά της είναι το Παρίσι.

Picture1Από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Με μολύβι Φάμπερ νούμερο δύο» (Εκδ. Μεταίχμιο).

Picture2Τα βιβλία και οι ιστορίες της έχουν αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών και εφηβικών μας αναμνήσεων.

Η αγάπη της για το βιβλίο αλλά και τα παιδιά λειτουργούν ως κίνητρο για μια καθημερινότητα γεμάτη ταξίδια και εκδηλώσεις, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια ακούραστα βρίσκεται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών κέντρων και βιβλιοπωλεία για να συνομιλήσει με μικρούς και μεγάλους με αφορμή τα βιβλία της.

“Με τόσες περιοδείες, δεν προλαβαίνω να πλήξω!  Δεν με κουράζουν καθόλου τα ταξίδια, παρακολουθώ πάντοτε μ’ ενδιαφέρον τη ζωή σε άλλους τόπους”

Έχει μιλήσει πολλές φορές για τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης και το ρόλο του σχολείου και του δασκάλου, αλλά και τη δύναμη του βιβλίου στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών.

«Πάω όπου υπάρχει ένας δάσκαλος παθιασμένος με τα βιβλία μου και παρακινεί τα παιδιά να τα διαβάσουν. Εκείνος με καλεί. Όλα απ’ τον δάσκαλο εξαρτώνται.  Επηρεάζει τα παιδιά πιο πολύ κι από την οικογένειά τους.”

school1Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της, ενώ το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Το 2014 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2015 απέσπασε την ίδια τιμή από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 τιμήθηκε  από τη Γαλλία με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres).

————————————————————————————————————————————

Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε μέσα από τα βιβλία της, που περάσαμε τα καλοκαίρια και τους χειμώνες μας με τις υπέροχες ιστορίες της, θα είναι μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή η παρουσία της στο φετινό TEDxAthens. Είναι μέσα στις αναμνήσεις μας, τα παιδικά μας χρόνια… Είναι μια από τις “Αφετηρίες” μας που ορίζουν μέχρι σήμερα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Ένα είναι το σίγουρο. Μετά το τέλος της ομιλίας της θα μπορούμε με σιγουριά να πούμε όλοι μαζί: ΕΥ-ΠΟ.

————————————————————————————————————————————

“…- ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ;

- ΛΥ-ΠΟ, ΛΥ-ΠΟ, απάντησε εκείνη κάτω από τα σκεπάσματα.

Αυτά δεν ήταν βυζαντινά, αλλά μια δική μας γλώσσα, που μόνο οι δυο μας την καταλαβαίναμε. ΕΥ-ΠΟ, θα πει πολύ ευχαριστημένη. ΛΥ-ΠΟ, πολύ λυπημένη. Αν δεν το ρωτούσαμε κάθε βράδυ η μια στην άλλη, δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Δεν ξέρω γιατί, τις Κυριακές, σχεδόν πάντα, απαντούσαμε ΛΥ-ΠΟ, ΛΥ-ΠΟ.

Να ’χα τώρα φτερά σαν του Ίκαρου, θα μπορούσα να πέταγα από χώρα σε χώρα και να ρώταγα όλα τα παιδιά του κόσμου: ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ;…”

[Απόσπασμα από το Καπλάνι της Βιτρίνας]

Ένα σχόλιο

  1. Pingback: Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΣΤΟ TEDxATHENS 2016

Tο σχόλιο σας