Στρατής Πανούριος

Ο Στρατής Πανούριος γεννήθηκε στο «νησί των ποιητών», τη Λέσβο. Είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας. Σπούδασε σκηνοθεσία Θεάτρου στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο New York College στην Αθήνα, συγγραφή στην Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Σαν σκηνοθέτης έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Πάτρας, Κέρκυρας, Αγρινίου, ενώ σκηνοθετεί παραστάσεις σε Αθήνα, Λέσβο και Ιταλία. Τα θεατρικά έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και συνεργάτης του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Κοχύλι»

Τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Θέατρο υλοποιώντας μαζί με ηθοποιούς και τους επιμελητές του Μουσείου, μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση. Ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Από τη σιωπή της Προθήκης στο Θεατρικό Λόγο». Πρόκειται για μια διαφορετική μουσειακή περιήγηση στην οποία δραματοποιημένα κείμενα φωτίζουν πτυχές της ιστορίας που τα ίδια αντικείμενα αφηγούνται.

Από τον Ιανουάριο του 2016 συνεργάζεται με τις Φυλακές Κορυδαλλού, και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Επίσης, συμμετέχει στη δημιουργία το 1ου Εργαστηρίου Θεάτρου των Φυλακών Κορυδαλλού του Εθνικού Θεάτρου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε σχετική συνέντευξή του: «Η επικοινωνία με τους ανθρώπους που βιώνουν τον εγκλεισμό είναι δυνατή, συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη, με σεβασμό και ευγένεια για το προσωπικό ταξίδι του καθένα. Είμαι ενθουσιασμένος από τη δοτικότητα των συμμετεχόντων στις πρόβες».

Παράλληλα, ο Στρατής Πανούριος πραγματοποιεί Εργαστήρια θεάτρου και συγγραφής έργων για ηθοποιούς, ερασιτέχνες ηθοποιούς, συγγραφείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Κύπρο. Διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία, ενώ έχει γράψει και ίδιες μεθόδους όπως: «Ο Παίκτης της Στιγμής» και «Σκηνοθετώντας το Θαυμαστό».

Το TEDxAthens υποδέχεται τον Στρατή Πανούριο σε μία ιδαίτερη ομιλία για τα όρια της τέχνης και της δημιουργίας.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.